Urologi

    Så korta väntetider till vår klinik att du knappt behöver vänta

Våra erfarna urologer tar emot patienter för att bedöma, utreda och behandla problem relaterade till bland annat vattenkastning, sexuell dysfunktion och blod i urinen.


Vi utför också utredningar av tumörsjukdomar såsom prostatacancer och cancer i urinblåsan.


Till oss kan man komma för ett antal olika kirurgiska ingrepp, inklusive manlig sterilisering. Nedan kan du läsa mer om vanliga problem som vi behandlar.




Ring oss för en snabb tid!


Manlig sterilisering


Vasektomi eller manlig sterilisering är ett förhållandevis litet ingrepp som varken påverkar hälsan eller sexlivet så som många andra preventivmedel gör. Vasektomi är en mycket tillförlitlig och väl beprövad preventivmetod. Ingreppet tar normalt sett under 30 minuter och utförs i lokalbedövning genom ett litet snitt i pungen. Efter operationen säkerställer man att inga spermier finns i utlösningen genom ett spermieprov. Varmt välkommen att kontakta oss för mer information.

Förhöjt PSA


PSA är kort för "prostataspecifikt antigen" och är ett protein som bildas i prostata och cirkulerar i blodsystemet. PSA ökar i blodet vid förstorad prostata, inflammation i prostata eller vid prostatacancer. För att diagnostisera prostatacancer räcker det ej med ett förhöjt PSA, man måste även palpera prostatan och undersöka prostatan med ultraljud. Ibland är det även aktuellt med en magnetröntgen eller vävnadsprovtagning. PSA tas genom ett enkelt blodprov. Varmt välkommen att kontakta oss för mer information.

Erektil dysfunktion


Tillståndet innebär att du har svårigheter att få eller behålla en erektion. Detta kan göra det svårt att genomföra ett samlag. Tillfälliga erektionsbesvär kan bero på stress eller psykiska påfrestningar. Erektil dysfunktion kan även bero på hormoniell obalans eller testosteronbrist. Erektil dysfunktion drabbar personer i alla åldrar men är främst förekommande hos personer över 65 år. Erektil dysfunktion behandlas vanligtvis med tabletter, krämer eller injektioner. Hos oss på Salus Specialistmottagning kan du även få mer avancerad hjälp med din erektil dysfunktion. Varmt välkommen att kontakta oss för mer information.  

Urinvägsinfektion


Urinvägsinfektion är vanligast hos vuxna kvinnor men förekommer även hos män och barn. Symptom på urinvägsinfektion kan vara träningar, sveda när du kissar, buksmärta, blod i urinen, frossa och ibland feber. Äldre personer kan uppleva förvirring i samband med en infektion. Vissa urinvägsinfektioner kräver inte antibiotika utan kan gå över av sig själva om man medicinerar med antiinflammatoriska läkemedel, dricker rikligt och gärna drycker med hög syra. Om en infektion inte går över eller om man blir försämrad kan man behöva antibiotika. Varmt välkommen att kontakta oss för mer information. 

Urininkontinens


Urininkontinens är när du ej kan hålla urinen som läcker ut mellan toalettbesök. Det finns olika sorters inkontinens, de vanligaste är ansträngnings-, trängnings-, bland- eller överrinningsinkontinens. Ibland kan man behöva träffa en specialist i urologi, en specialiserad sjuksköterska eller få remiss till bäckenbottencentrum för att få hjälp med sina besvär. I ovanliga fall finns operationer som kan hjälpa mot urininkontinens. Varmt välkommen att ringa oss för mer information.

Förhudsoperation


Fimosis eller trång förhud är ett vanligt problem i alla åldrar som resulterar i svårigheter att kissa, tvätta sig eller utföra samlag. Tillståndet kan vara smärtsamt och öka risken för infektioner. Trång förhud kan behandlas med krämer som mjukar upp förhuden eller med förhudsoperation. Ingreppet tar normalt sett under 60 minuter och utförs i lokalbedövning. Varmt välkommen att kontakta oss för mer information. 

Godartad prostataförstoring


Prostatakörteln växer i samband med åldrande. Urinröret, som passerar genom prostata, kan bli något inklämt då prostatan ökat i storlek. Detta kan upplevas som svag stråle, nattliga toakettbesök, igångsättningssvårigheter, svårigheter att tömma blåsan samt att du behöver krysta eller tömma blåsan i omgångar. Med ett urinflödestest kan man bedöma dina vattenkastningsbesvär och med ett ultraljud kan man mäta prostatans storlek. Godartad prostataförstoring kan behandlas med läkemedel eller operation. Varmt välkommen att kontakta oss för mer information.

Prostatit


Prostatit är en kronisk inflammation i prostata. Tillståndet är ofarligt men kan ge besvärliga symptom som diffusa smärtor i rygg, mage, penis, pung, ändtarm och ljumskar. Prostatit behandlas vanligtvis med antiinflammatoriska läkemedel och värme. Det är även rekommenderat att avstå från cykling och längre stillasittande stunder på hårt eller kallt material. I ovanliga eller akuta fall kan man behöva behandla prostatit med antibiotika. Varmt välkommen att kontakta oss för mer information.

Blod i urinen


Blod i urinen, även kallat hematuri, kan bero på infektion eller inflammation i urinblåsan, en sten i njure eller urinblåsa eller en tumör i urinvägarna. Ibland kan det vara aktuellt att göra en kameraundersökning av urinvägarna, så kallad cystoskopi, eller en datortomografi av njurarna för att kunna härleda var blodet kom ifrån. Är man över 50 år och har blod i urinen skall man undersökas enligt ett standardiserat vårdförlopp (SVF) då risken för cancer i urinvägarna ökar efter 50 år. Detta förlopp kan man bland annat starta genom att kontakta Urologimottagningen via Röda telefonen. Varmt välkommen att ringa oss för mer information. 

Överaktiv blåsa


Överaktiv blåsa innebär att du upplever dig behöva gå ofta på toaletten för att kissa. Detta besvär är vanligare i högre åldrar. Orsakerna till överaktiv blåsa kan vara flera och behandlas vanligtvis med tabletter. Varmt välkommen att ringa oss för mer information.